31 Mayıs 2011 Salı

Seçmece

Aret Vartanyan
Cinsellikten Korkmayın

17.10.2010

Son yıllarda cinsellikte gidilen ayrım inanılmaz boyutlara ulaştı. İnsanlar cinsel tercihlerini açıklarken onlarca yeni terim kullanıyor. İşte bunlardan hepimizin bildiği birkaçı Gay, lezbiyen, ayıseven, biseksüel, triosexüel, homoseksüel, heteroseksüel...İnsan yaşamının itici motoru cinsellik belkide tarih boyunca yaşamadığı bir buhran yaşıyor ya da insanoğlu medyanın da gücüyle artık kendini özgürce ifade ediyor. Eşcinselliğin insanlık tarihiyle eşit olduğunu düşünen Oscar Wilde, kadın erkek diye iki cinsiyet yaratmanın insanlığa geçirilen en kalın esaret zinciri olduğunu söylüyor.
Elbette cinselliği irdelerken hele ki konu tercihler olurken toplumsal normlar belirleyici rol oynuyor. Ayıp, günah, yanlış, doğru, sapkınlık, özgürlük, bireysellik, toplumsallık gibi farklı bilimlerden yüzlerce kavram işin içine giriyor ve ortaya bir kördüğüm çıkıyor.
Henüz hiç kimse eşcinsellik genetik midir yoksa çevresel faktörlerle mi şekillenir sorusuna cevap veremiyor. Bugüne kadar eşcinselliğe en büyük ayıp olarak bakılırken artık hayvanlarla sex, çocuk yaştaki kız ve erkeklerle seks, sadizm, mazoşizm gibi farklı kavramlarla, kendi kanaatimce eşcinselliğin çok masum kaldığı alternatif tercihlerle tanışıyor.

Peki neden? Bu soru dönüp duruyor. Ben de diyorum ki neden bir neden arıyorsunuz? Belki cinsellik hiçbir zaman kadın erkek arasındaki ilişkinin bir boyutu olarak yer almadı. Hatta belki her beden kendi cinsel yaşamını arıyor. Sadece toplum, cinselliği kalıplara oturtmaya çalıştı, çalışıyor. Ve şimdi değişen dünya, ifade araçlarının çeşitlenmesi, özellikle de Internet, gerçekleri ortaya çıkartıyor.
Ve en acısı cinselliğin bir tabu olarak görülmesi, konuşulmaması insanoğluna en büyük baskı ve acıyı getirdi. Belki fazla ütopik ama John Steagel’in bir iddiası var diyor ki: Şayet insanoğlu kendi cinselliğini dilediği gibi yaşıyor olsaydı bugün dünyada ne savaş, ne kötülük ne de dünyevi acı olurdu diyor.
Cinselliğiğ konuşmaktan, tartışmaktan, üstündeki toprağı temizlemekten korkuyoruz, üstünü örtmeye çalışıyoruz. Ama her türlü baskıya rağmen o bizi yönetiyor. Bugün okuduklarımızın, gördüklerimizin tamamı ve fazlası her zaman vardı. Sadece biz duymuyorduk, görmüyorduk, bilmiyorduk. Ya da üç maymunu oynuyorduk

Ne olursa olsun her zaman, her konuda düşünceleri, kimlikleri, duruşları açık açık ortaya koymak, konuşmak, görmemezliğe gelmekten ya da üç maymunu oynamaktan kat be kat daha iyi olacak. Bugün bir seks sektörünün varolmasının, underground işler üretilmesinin, tecavüz oranlarının yükselmesinin temelinde konuşamamak, paylaşamamak, bir şeyleri doyasıya yaşayamamak yatıyor.

Cinselliği konuşmaktan, kendinizi ifade etmekten, farklı tercihlere sahip insanlarla bir arada olmaktan korkmayın. Susmaktan, yaşamınızın kabusa dönmesini izlemekten, yaşamın en temel dürtüsüne karşı durmaktan korkun.

--------------------------------------

Çok da söze gerek kalmıyor sanki değil mi ?

Hiç yorum yok: